Հայկական բոլոր ապրանքների մեջ Հայաստանից ամենաշատ արտահանվող ապրանքն է ալկոհոլը։ Դա, իհարկե, պայմանավորված է արտադրանքի որակով, որն իր հերթին՝ արտադրության դարավոր ավանդույթներով, հայկական ձեռնարկատիրական ոգով, հավատարիմ հարկային օրենսդրությամբ (որը հեշտացնում է արտահանումը երկրից), աշխարհագրական դիրքով և հարավային կլիմայով։ Այս գործոնները ոչ միայն ազդում են արտադրանքի որակի վրա, այլև թույլ են տալիս ստեղծել եզակի, օրիգինալ հայկական ալկոհոլային խմիչքներ, որոնք մեծ պահանջարկ ունեն ամբողջ աշխարհում։
Հայկական ալկոհոլային խմիչքներ
Սկզբից նկատի ունեցեք, թե երկրում ինչ տեսակի ալկոհոլ են արտադրվում արտահանման համար։
1. Կոնյակ/կոնյակ՝ խմիչք, որն ասոցացվում է Հայաստանի հետ, հատկապես ԱՊՀ երկրների քաղաքացիների շրջանում։ Հայկական կոնյակի և դրա արտահանման մասին ավելին իմանալու համար կարդացեք «Ինչպես արտահանել կոնյակ Հայաստանից» բլոգը.
2. Գինի. շնորհիվ այն բանի, որ Հայաստանը խաղողի երկիր է, խաղողի այգիների և գինեգործական գործարանների քանակը կզարմացնի նույնիսկ եվրոպացիներին: Բազմաթիվ յուրահատուկ սորտեր կգոհացնեն ցանկացած գուրմանի։ Հայկական գինիների մասին ավելին իմանալու համար կարդացեք «Հայաստանի լավագույն գինիները» բլոգը։
3. Օղի- որտեղ մեծ քանակությամբ մրգեր են աճում, այս տեսակի սպիրտ չի կարող չարտադրվել։ Նկատի ունենալով հարավային բարենպաստ կլիման՝ հայկական օղին գոհացնում է իր բազմազանությամբ՝ խաղող, թութ, ծիրան, սալոր, հոնի, նուռ և անթիվ այլ տեսակներ:
4. Գարեջուր, ռոմ, ջին, վիսկի – այս և այլ ոգելից խմիչքները, իհարկե, կան նաև շուկայում, բայց գործարանների քանակն ու արտադրության ծավալներն այնքան տպավորիչ չեն, որքան վերը նշված անվանումները։
Առանձնահատկություններ
Հայկական ալկոհոլային խմիչքներն ունեն իրենց յուրահատկությունն ու ինքնատիպությունը, որոնք նպաստում են պահանջարկի անընդհատ աճին ոչ միայն տանը, այլև նրա սահմաններից դուրս։
Նման պահանջարկի պատճառները, իհարկե, միայն Հայաստանի աշխարհագրական դիրքն ու կլիմայական պայմանները չեն։
Կարևոր դեր է խաղում նաև Հայաստանի հնագույն մշակույթը։ Չէ՞ որ երկրում առաջին գինեգործարանները թվագրվում են մ.թ.ա. 3-4 հազ. Այսինքն՝ հազարամյակների ընթացքում զարգացել է ալկոհոլային արդյունաբերությունը՝ փոխանցելով ավանդույթներն ու արտադրական տեխնոլոգիաները սերնդեսերունդ՝ մշտապես կատարելագործվելով մինչ օրս։ Միայն այս փաստը բավական է հասկանալու համար, թե ինչու է արտադրվող ալկոհոլի որակն այդքան հետևողականորեն կատարյալ:
Բացի այդ, կա նաև սոցիալական գործոն. Բոլոր հայկական ապրանքները, ոչ միայն ալկոհոլը, ներկայանալի տեսք ունեն՝ սկսած անոթից մինչև պիտակը։ Ապրանքի արտաքին տեսքը բավականին կարևոր դետալ է, որը թույլ է տալիս ապրանք գնել ոչ միայն անձնական օգտագործման համար, այլև որպես նվեր ուրիշներին:
Արտահանում
Վերոնշյալ բոլոր գործոնները նպաստում են նրան, որ հայկական ոգելից խմիչքների ճանաչումն աճում է ոչ միայն վերջնական սպառողի, այլ նաև ներդրողների համար։ Արդյունքում անընդհատ ֆինանսավորվում և բարելավվում են արտադրության տեխնոլոգիաները և վերջնական արտադրանքի որակը, ինչը ալկոհոլային արդյունաբերությունը դարձնում է երկրում ամենահզոր և ակտիվ զարգացողներից մեկը։ Սա իր հերթին չի կարող չազդել ապրանքների արտահանման և պահանջարկի ավելացման վրա։
Ինչ վերաբերում է Հայաստանից ամենաշատ արտահանվող ոգելից խմիչքի հարցին, ապա այստեղ կարևոր դեր է խաղում մարքեթինգը և երկրի նորագույն պատմությունը։ Խորհրդային տարիներին Հայաստանը երկար տարիներ կոնյակ արտադրող թիվ մեկ երկիրն էր։ Սա չէր կարող իր հետքը չթողնել, ուստի եթե հիմա ԱՊՀ երկրներից ցանկացած քաղաքացու հարցնեք, թե ինչ ալկոհոլային խմիչքի հետ է ասոցացվում Հայաստանը, պատասխանն ակնհայտ կլինի։
Եթե Դուք երբևէ չեք համտեսել հայկական կոնյակ, բայց կարիք ունեք մեծաքանակ ներմուծման, ապա exportarmenia.am հարթակը Ձեզ կտրամադրի բոլոր անհրաժեշտ տվյալները և կկազմակերպի արտադրանքի նվազագույն արտահանումը փորձարկման համար։